tirsdag 22. februar 2011

Dnj Hordaland arangerte åpent møte om barselomsorgen i Bergen

PANELET:- Fylkesleder Norunn Solvang oppsummerer debatten.
Foto: Gunn Terese Haukeland, Tekst: Norunn Solvang

15 februar var det duket for debatt i rådhuset om barselomsorgen i Bergen. Fylkesforningen hadde invitert helsepolitikere, helsesøstre, brukerorganisasjoner, barneleger og jordmødre.

Møtet var dekket av pressen både i forkant og etterkant. Møteleder var journalist Hans Gunnar Skarstein. Oppslutningen og engasjementet var stort, mer enn 100 var møtt frem.

I de siste 15 årene har det skjedd en gradvis nedbemanning på føde/barselavdelingene. Liggetiden er blitt redusrt samtidig som barselkvinnene ikke får tilstrekkelig hjelp den korte tiden de er på sykehuset. Reduksjon i tilbudet på barselavdelingene har ikke ført til en oppgradering av tilbudet ute i kommunen.
Til tross for tydelige anbefalinger om jordmor sin plass i kommunehelsetjenesten, er det dag ikke en jordmor tilknyttet barselomsorgen i Bergen kommune.

Tilbakemeldingene fra blant annet helsestasjonene, jordmødre og brukerorganisasjoner om en utilstrekkelig omsorg er tydelig.

Fylkesleder Norunn Solvang stilte panelet følgende spørsmål:

-Hvordan kan vi gi mor og barn en best mulig start?

-Hvordan er politikerne villig til å følge opp Stortingsmelding 12 " En gledelig begivenhet?

Desverre ble ikke møtet prioritert fra Bergen Kommunes helsebyråd.

Oddny Miljeteig, leder for helse og sosiale tjenester(SV) mente at kvinnekampen har tatt et feiltrinn. Vi har fokusert for mye på teknisk likestilling, for eksempel i permisjoner at vi har glemt kvinners perspektiv. Nå må vi kjempe for barselkvinnene, sier hun.

Barnelege Erling Tjora pekte på hvor viktig det er at barnet følges opp med vektkontroler de første dagene for å se at inntaket av mat er tilfredstillende.

Helsesøster Britt Darlington advarte mot det mangelfulle barseltilbudet. Hun var på vegne av helsesøstergruppen helt klar på at de ønsket samarbeid med jordmødrene om barseltiden og avviste snakk om profesjonskamp. Fødsel og barsel er ingen sykdom, men det er mange som blir syke under barseltiden og gruer seg veldig til neste gang , sier hun.

Kommunejordmor Ingrid Lid Nordbø pekte på stor ufrivillig deltid blant kommunejordmødrene i Bergen. Hun formidlet at det var stor vilje til å gå inn i denne delen av arbeidet dersom det ble økt opp stillinger.

Overlege Arve Bang fra Helsevernetaten i kommunen måtte til slutt innrømme at barselomsorgen kunne bli bedre. -Vi kartlegger nå i løpet av 3 måneder hvordan jordmødre bruker tiden sin og hvor stort behovet er for jordmødre i kommunen, sier Bang.

Fagutviklingsjordmor og antropolog Bente Langeland snakket om barsel ut fra et antropologisk perspektiv. Hun formidlet også viktigheten av at de som har med barselkvinner og det nyfødte barn å gjøre er oppdatert på kunnskap om blant annet amming.

Marit Heiberg, leder for Den norske jordmorforening, snakket om de overordnete føringene for barselomsorgen og berømmet samtidig Hordaland Fylkesforening for initiativet til et slikt møte.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar